Το Βήμα της Πάτμου μαθητές Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφέρεια

Η Περιφέρεια στηρίζει το εκδοτικό εγχείρημα μαθητών

Σε συνεργασία με το «Το Βήμα της Κυριακής», σηκώνει γέφυρα συνεργασίας που ενώνει την εκπαίδευση με την ενημέρωση
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανοίγει παράθυρο στους μαθητές στηρίζοντας το εγχείρημα των μαθητικών εφημερίδων, που εκδίδουν οι μαθητές των σχολείων της μαζί με την κυριακάτικη εφημερίδα «Το Βήμα».
«Δημιουργήσαμε χώρο και ευκαιρία στη μαθητική γραφή ταξιδεύοντας παράλληλα την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», δήλωσε για την πρωτοβουλία ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην έκδοση της 25ης Απριλίου, τη μαθητική εφημερίδα συνέταξαν οι μαθητές από την Πάτμο. Με συνεντεύξεις, έρευνες και ρεπορτάζ αναδεικνύουν ξεχωριστές στιγμές της ιστορίας των σχολείων και της περιοχής, καταθέτοντας προβληματισμούς, σκέψεις, ιδέες και αγωνίες με τη φλόγα και τον ενθουσιασμό της νιότης τους.
Συγκεκριμένα, στο ένθετο του Βήματος με τίτλο «Το Βήμα της Πάτμου», που κυκλοφόρησε την Κυριακή 25 Απριλίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες ετοίμασαν τα παρακάτω θέματα:
– Πάσχα. Οι κατανυκτικοί εορτασμοί και τα ιδιαίτερα έθιμα των Αγίων Ημερών στο νησί
– Μονή Αγ. Ιωάννη Οι θησαυροί του ιστορικού χώρου και η «ξενάγηση» από τον ηγούμενο Κύριλλο
– Πολιτισμός. Πνευματικές αναζητήσεις στα Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής, χορού και γεύσεων
– Αξιοθέατα. Οι αρχαιολογικοί χώροι, οι πανέμορφες παραλίες, τα μονοπάτια και οι ανεμόμυλοι
– «Σπίθα» Η ξεχωριστή κεντητική τέχνη που γεννήθηκε στα μοναστήρια
Το κεντρικό θέμα του εξωφύλλου έχει τίτλο «Περνώντας τις εξετάσεις της καραντίνας», ενώ το κύριο άρθρο της εφημερίδας υπογράφει η διευθύντρια του Λυκείου Πάτμου, Χρυσή Μ. Γαμπιεράκη, με τίτλο «Καλλιεργώντας τις αξίες των παιδιών».
Προ λίγων μηνών, είχε προηγηθεί η μαθητική εφημερίδα «Το Βήμα του Καστελλορίζου», με περιεχόμενο και σελιδοποίηση που, όπως και «Το Βήμα της Πάτμου», θα ζήλευαν ακόμα και επαγγελματίες.
Για την στήριξη της Περιφέρειας στις μαθητικές εφημερίδες, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά προσφέρουμε δημοσιογραφική πένα στους μαθητές της Περιφέρειας, ένα εγχείρημα που επιχειρεί να συνδέσει την εκπαίδευση με την ενημέρωση. Μια ενημέρωση από την οποία έχουν πολλά να διδαχθούν και οι «μεγάλοι» του Τύπου, μέσα από την καθαρή ματιά και τη φλόγα των παιδιών. Καλλιεργούμε αυτή τη δημιουργική σχέση με τα σχολεία της Περιφέρειας, γιατί μας αρέσει να ανοίγουμε δρόμους στους νέους. Και γιατί γι’ αυτή την Περιφέρεια, δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα νησιά. Μόνο ανάγκες που απαντώνται για το κάθε ένα ξεχωριστά.»
Το Γραφείο Τύπου