Συνελήφθη Αιγύπτιος για κατασκοπεία στην Κω
Αστυνομικό

Συνελήφθη Αιγύπτιος για κατασκοπεία στην Κω Είχε βίντεο από στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Στη σύλληψη ενός Αιγύπτιου για κατασκοπεία προχώρησαν οι Αρχές στην Κω.

Σε έρευνες που έκανε το λιμενικό για την εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών, εντοπίστηκε ο 43χρονος Αιγύπτιος και συνελήφθη για πλαστογραφία και κατασκοπεία, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε οπτικοακουστικό υλικό.

Σύμφωνα με το OPEN ο συγκεκριμένος άνδρας είχε στην κατοχή του βίντεο από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες.

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, τη διαμονή τους στην Κω και εν συνεχεία την προώθησή τους στην ενδοχώρα με πλαστά έγγραφα προχώρησαν στελέχη της λιμενικής Αρχής Κω, με τη συνδρομή στελεχών κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω, της λιμενικής Αρχής Καλύμνου και της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ).

Στο πλαίσιο συστηματικών ερευνών και αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας (19/4) ένας 43χρονος να συνοδεύει δύο γυναίκες 23 και 27 ετών αντίστοιχα σε χώρο αναμονής ταξί εντός πόλεως.

Οι μετανάστριες συνελήφθησαν έξω από τον αερολιμένα Κω για παράβαση των ν. 3386/2005 και ν. 4251/2014, διότι κατά τον έλεγχο επέδειξαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν. Τα εν λόγω έγγραφα κατασχέθηκαν.

Στη συνέχεια, στελέχη της οικείας λιμενικής Αρχής προέβησαν στη σύλληψη του 43χρονου για παράβαση του ν. 4251/2014 και των άρθρων 216 και 217 (πλαστογραφία) και 148 (κατασκοπεία) ΠΚ, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Ακολούθησε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του 43χρονου στην πόλη της Κω, με τη συνδρομή στελεχών κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω. Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές (Η/Υ και φορητές συσκευές αποθήκευσης), οι οποίες πρόκειται να αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) προς περαιτέρω διερεύνηση και το δίκυκλο όχημα ιδιοκτησίας του συλληφθέντος.

Επιπρόσθετα, απογευματινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «ΦΩΚΑ» της νήσου Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, πνευστό ταχύπλοο σκάφος, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές.

Ακολούθησε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ως άνω σκάφους, επί του οποίου επέβαιναν συνολικά οκτώ αλλοδαποί στερούμενοι νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι μετανάστες μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος της λιμενικής Αρχής Κω που έσπευσε στο σημείο και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον επιβατικό λιμένα της Κω.

Κατόπιν αξιοποίησης μαρτυριών, ένας 23χρονος εκ των οκτώ αποβιβασθέντων, αναγνωρίστηκε από το σύνολο των υπόλοιπων επτά αλλοδαπών ως ο διακινητής-χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω. Επίσης, ο ίδιος αναγνωρίστηκε από την 23χρονη και την 27χρονη αλλοδαπή που συνελήφθησαν έξω από το αεροδρόμιο, ως ο διακινητής-οδηγός που τις μετέφερε, επίσης στην Κω προ επτά ημερών.

Ο 23χρονος συνελήφθη για παράβαση του ν. 3386/2005 όπως ισχύει (παράνομη είσοδος), του ν. 4251/2014 (παράνομη διακίνηση προσώπων) και του άρθρου 98 Π.Κ. (έγκλημα κατ’ εξακολούθηση).

Η πλειονότητα των συλληφθέντων αναγνώρισαν άτομα ως μέλη του κυκλώματος διακίνησής τους από την Τουρκία στην Κω και εν συνεχεία στην ενδοχώρα, αρκετούς από τους αλλοδαπούς σε βάρος των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί εθνικά και διεθνή εντάλματα σύλληψης, συνεπεία επισταμένων αστυνομικών ερευνών και κατόπιν επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη νήσο Κω από τον Νοέμβριο 2020, με σκοπό την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω, ενώ το χρησιμοποιηθέν ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.

 

Πηγή    newsbeast.gr