ψεκασμοί
Δήμος

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα ψεκασμών κατά των κουνουπιών στο Δήμο Ρόδου

 

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου ενημερώνει τους δημότες ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για την κουνοποκτονία στην πόλη της Ρόδου και σε όλα τα χωριά. Οι ψεκασμοί άρχισαν εφέτος πολύ νωρίτερα σε σχέση με πέρσι και ήδη υλοποιείται ο τρίτος από τους εννέα συνολικά κύκλους ψεκασμών, που είναι προγραμματισμένοι να ακολουθήσουν κατά τους προσεχείς μήνες.

Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται κυρίως σε οικισμούς, σε πάρα πολλές περιοχές και εκατοντάδες σημεία του νησιού όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, όπως ρέματα, παρτέρια, φρεάτια κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ψεκασμοί στο ρέμα του Ροδινιού και το ρέμα του Ταξιάρχη, στην περιοχή των εργατικών κατοικιών της Κάτω Ηλιούπολης, στο Καρακόνερο, σε πολλά φρεάτια μέσα στην πόλη της Ρόδου καθώς και πολλές περιοχές και φρεάτια σε όλα τα χωριά, όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Ρόδου.

Στόχο της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η καταπολέμηση και μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, δεδομένου ότι η κουνοποκτονία συνδέεται με την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.

Όπως έγινε γνωστό, από τον ανάδοχο εργολάβο των ψεκασμών, η επιτυχία του προγράμματος κουνουποκτονίας εξαρτάται, εκτός από τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πραγματοποιούνται από τον ίδιο με μέριμνα του Δήμου και από την ενεργή συμμετοχή όλων των κατοίκων της Ρόδου. Επειδή τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν ακόμα και σε ένα μικρό δοχείο με στάσιμο νερό, όπως π.χ. σε κουβάδες, πιατάκια γλαστρών κ.ά. και επειδή οι ψεκασμοί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιόκτητα οικόπεδα και εγκαταστάσεις, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι του νησιού να μεριμνούν ώστε να μην μένουνε στάσιμα νερά στις ιδιοκτησίες τους, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.