Χατζημάρκος στο Kos Tv
Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος: “Σε όσους λένε ότι η Κως είναι “αποθήκη” ψυχών, μόνο μια λέξη: Ντροπή!”

Για το ζήτημα της μεταφοράς μεταναστών από την άτυπη δομή των παλαιών σφαγείων της Ρόδου σε Κω, μίλησε στο Κοs TV ο Περιφερειάρχης Ν.Α Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος επισήμανε πως οι συγκεκριμένοι παράτυποι μετανάστες θα παραμείνουν στην Κω μόνο ένα διήμερο μέσω διαδικασίας transit και εν συνεχεία θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα αφού έχουν προηγηθεί fast track καταγραφές και ταυτοποιήσεις των ατόμων αυτών.

Ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε ακόμη πως θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι λένε πως η Κως είναι “αποθήκη ψυχών” καλλιεργώντας, μίσος μεταξύ της Ρόδου και  της Κω ενώ υπερτόνισε πως η Περιφέρεια ήταν αυτή, που με δικές τις ενέργειες άδειασε η Κως το 2015, αλλά κάποιοι  εσκεμμένα αποσιωπούν εκείνα τα γεγονότα και μένουν στη πολιτική της ατάκας και των σλόγκαν. Κλείνοντας ανέφερε συμπληρωματικά ότι πριν από 1 χρόνο η Κως φιλοξενούσε χιλιάδες μετανάστες ενώ κατά την χθεσινή ημέρα και πριν την προσωρινή μεταφορά των παράνομων μεταναστών της Ρόδου στο ΚΥΤ της Κω αριθμεί μόνο 79 μετανάστες, για την γενναία αποσυμφόρηση ωστόσο που επετεύχθη δεν έχει ακούσει τίποτα αν και συνέβαλε τα μέγιστα ο ίδιος για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στα τοπικά ΜΜΕ της Ρόδου για την εκκένωση της άτυπης δομής μεταναστών

«Μέσα σε κανόνες ευνομούμενου κράτους το οποίο έχει αρχές, σεβασμό, όλα μπορούν να γίνουν»! Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σε δηλώσεις του χθες το πρωί, αναφορικά με την επιχείρηση εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε στην άτυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στα Παλιά Σφαγεία της Ρόδου.

Ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος ήταν από την αρχή της επιχείρησης εκεί, δήλωσε ότι «όλα εξελίχθηκαν ήσυχα, και ομαλά» παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση.
«Μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Ρόδου ο κ. Καμπουράκης για παράνομη κατάληψη του ακινήτου που ανήκει στον Δήμο Ρόδου, ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε άμεσα, οργανώθηκαν – συντονίστηκαν πάρα πολλές υπηρεσίες μεταξύ τους και έγινε αυτή η όλη αυτή η επιχείρηση.

Έπρεπε να γίνει γιατί έχουμε απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται ο κάθε άνθρωπος, από την άλλη όμως έχουμε σεβασμό και στην εικόνα που πρέπει να έχει μία πόλη, ένας τουριστικός προορισμός και όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από καταστάσεις οι οποίες άμα τις αφήσεις μπορεί να βγουν εκτός ελέγχου.

Είμαστε στην Ευρώπη, είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, έχει κανόνες και η Ευρώπη, έχει πλαίσιο διαχείρισης αυτών των καταστάσεων, το οποίο είναι ένα πλαίσιο που σέβεται αυτούς τους ανθρώπους, το ξαναλέω γιατί άκουσα συμπολίτες μας οι οποίοι είπανε ότι υπάρχει έλλειψη σεβασμού για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Όταν καθίσεις και συζητήσεις ήρεμα και ψύχραιμα όλα αυτά τα πράγματα θα βρεις όλες τις λύσεις μέσα σε ένα πλαίσιο αξιών και κανόνων το οποίο είναι και ελληνικό και ευρωπαϊκό. Εγώ θα πω ότι και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός στις ρίζες του και ο πολιτισμός και σε ό,τι αφορά τις τέχνες αλλά και ο νομικός πολιτισμός της Ευρώπης τις ρίζες του στην Ελλάδα σε κλασικές πανανθρώπινες ελληνικές αξίες τις έχει.

Με πάρα πολύ σεβασμό, βλέπεται γίνεται η διαδικασία στους ανθρώπους αυτούς με πάρα πολύ προσοχή» είπε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Αμέσως μετά οι αλλοδαποί με τουριστικά λεωφορεία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου όπου τους έγιναν τα απαραίτητα τεστ ανίχνευσης για κορωνοϊό και στη συνέχεια (εφόσον ήταν αρνητικοί), γίνονταν η καταγραφή του καθενός για να διαπιστωθεί σε ποια «νομική κατάσταση» βρίσκεται.

 

Όπως εξήγησε και ο κ. Χατζημάρκος, «κάποιος μπορεί να βρίσκεται με χαρτιά νόμιμα στη χώρα, κάποιος μπορεί να είναι σε ένα στάδιο που είναι σε εξέλιξη μία αίτησή του στην υπηρεσία ασύλου, κάποιος μπορεί να είναι τελείως παράνομος να μην έχει κάνει ούτε αίτηση για άσυλο ούτε τίποτα. Όλα αυτά είναι διαφορετικές κατηγορίες νομικής κατάστασης του καθενός θα αποτυπωθούνε  όλα με τον καθένα ακριβώς, τι συμβαίνει, πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείριση για το κάθε πρόσωπο».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ