Σχολεία
Παιδεία

Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ρόδου: “Να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη της κυβέρνησης”

“Θέλουμε ανοιχτά ασφαλή σχολεία ” 

Ένα χρόνο τώρα γονείς και μαθητές ζούμε στο πετσί μας τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η διαχείριση της πανδημίας στη μόρφωση, την κοινωνική ζωή, την ψυχολογία αλλά και την υγεία των μαθητών.

Από την αρχή της πανδημίας ζητάμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας να πάρει τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν στα παιδιά να κάνουν το μάθημά τους στο φυσικό τους χώρο, το σχολείο. Ζητάμε αραίωση τμημάτων με πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών και αξιοποίηση αιθουσών σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους, επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη των αρμόδιων φορέων, επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Αντί για αυτά, ρίχνουν για άλλη μια φορά το μπαλάκι της ευθύνης στους γονείς και τους μαθητές με τα self-tests ως προϋπόθεση ανοίγματος των Λυκείων. Πέρα από βοηθοί εκπαίδευσης και ψυχολόγοι για τα παιδιά μας τώρα καλούμαστε να γίνουμε και βοηθοί ιατρικού προσωπικού και να δηλώνουμε με μια υπεύθυνη δήλωση ότι το παιδί μας είναι υγιές. Περίεργο, αφού για το τελευταίο κλείσιμο των σχολείων οι γονείς και κηδεμόνες ήταν «οι ανεύθυνοι που συνωστίζονταν έξω από τα σχολεία»…

Γεγονός είναι ότι όσο δεν ανοίγουν τα σχολεία με μέτρα ασφάλειας τόσο περισσότερο συσσωρεύονται και οξύνονται τα προβλήματα. Το άνοιξε-κλείσε και η τηλεκπαίδευση έχουν αφήσει ήδη πολλά κενά στη μόρφωση των παιδιών μας, μαθητές μικρότερων ηλικιών πισωγυρίζουν σε γνώσεις και συμπεριφορά ενώ μαθητές Λυκείων θα δώσουν εξετάσεις από τις οποίες κρίνονται οι μετέπειτα σπουδές τους έχοντας κάνει προετοιμασία μπροστά από μια οθόνη. Κι αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των προβλημάτων!

Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαθιστά τη δια ζώσης μάθηση και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η στάση του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης που ζητά από τους εκπαιδευτικούς να λειτουργούν σαν να ήταν μέσα στην τάξη (βάζοντας βαθμούς, μετρώντας απουσίες κ.α) και κάνει δηλώσεις που φανερώνουν ότι η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει.

Δεν πρέπει να το δεχτούμε! Υπάρχει άλλος δρόμος για σωστή εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία για τα παιδιά μας εν μέσω πανδημίας και αυτήν απαιτούμε!

Η Ένωση Γονέων Ρόδου συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της 14ης Απριλίου, πανελλαδικής ημέρας δράσης για τα σχολεία, μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 18:00 στην Πλατεία Κύπρου, με αιτήματα:

· Μείωση των μαθητών ανά τάξη, με εύρεση αιθουσών και πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών

· Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με ευθύνη των αρμόδιων φορέων

· Να ενισχυθούν τα σχολεία με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας , να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα

· Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία

· Να πάρετε όλα τα μέτρα για την ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών

· Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων και να προσληφθούν συνοδοί

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Το Δ.Σ.

12.04.2021