Τουρισμός
Τουρισμός

«Ποδαρικό» στον τουρισμό με Γερμανούς, Ισραηλινούς και Ολλανδούς

Με αρνητικό τεστ και πιστοποιητικό εμβολιασμού καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες στην Ελλάδα

Γερμανοί, Ισραηλινοί και Ολλανδοί είναι οι πρώτοι ξένοι τουρίστες, που εν μέσω πανδημίας και σκληρού lockdown κάνουν φέτος «ποδαρικό» σε δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Αθήνα και η Ρόδος.

Οι Γερμανοί εισήλθαν στη χώρα με αρνητικό μοριακό τεστ Covid-19, που έγινε 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους από Μόναχο και Βερολίνο, ενώ οι Ισραηλινοί ήταν εφοδιασμένοι μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στους ξένους τουρίστες αναμένεται να προστεθούν την ερχόμενη Δευτέρα και 187 Ολλανδοί, που θα φτάσουν στη Ρόδο για να περάσουν μία εβδομάδα σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος διακοπών που υλοποιούν από κοινού η Sunweb και η Transavia.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού, οι ξένοι επισκέπτες βρήκαν την Ελλάδα με κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα και την ψυχαγωγία, αλλά και τους ίδιους τους Έλληνες να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους χωρίς SMS στο 13033. «Πρόκειται για μια παραδοξότητα», προσθέτουν, καθώς, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που έφτασαν στην Αθήνα με πιστοποιητικό εμβολιασμού και μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε όλη τη χώρα, οι περίπου 680.000 Έλληνες που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση των εμβολίων δεν μπορούν ακόμα να μετακινηθούν όχι μόνο από νομό σε νομό, αλλά ούτε σε διπλανούς δήμους (με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα).

Οι περίπου 100 Ισραηλινοί που ήρθαν την περασμένη Παρασκευή στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με πτήση της εταιρείας Wizz Air, διέθεταν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο περιελάμβανε ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, την ημερομηνία έκδοσής του και τη διάρκεια ισχύος του (έξι μήνες). Βάσει των οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας, οι μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ με πιστοποιητικό εμβολιασμού απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό των επτά ημερών που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αφιχθέντες.

Σημειώνεται ότι οι πρώτοι τουρίστες από τη Γερμανία που έφτασαν σε Κρήτη και Κέρκυρα, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, δεν διέμειναν σε ξενοδοχεία, αφού δεν έχουν ακόμα ανοίξει, αλλά σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ή σε φιλικά σπίτια.

Οι μεγάλες αγορές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, οι κρατήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι ακόμα λιγοστές και φτάνουν μόλις στο 10% των κρατήσεων της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Το «κλειδί» για τη φετινή σεζόν, λένε οι ξενοδόχοι, είναι να επανακάμψει στη χώρα σημαντικό ποσοστό τουριστών από τις μεγάλες αγορές και κυρίως από Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ρωσία. Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, αναφέρουν ότι «πρόκειται για μια αναδυόμενη αγορά», η οποία ωστόσο συνεισφέρει μόλις το 1,1% των τουριστικών αφίξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 2019, χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, οι Ισραηλινοί που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ανήλθαν σε 341.000, δαπανώντας συνολικά 206 εκατ. ευρώ (μερίδιο αγοράς 1,2%).

Εξάλλου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους γερμανούς τουρίστες που έφτασαν στην Κρήτη βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό κατόπιν ελέγχου από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ. Ο γερμανός τουρίστας θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για 10 ημέρες και στη συνέχεια να υποβληθεί εκ νέου σε μοριακό τεστ. Σημειώνεται ότι όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν στο νησί (από επισκέπτες) ήταν αρνητικά.

Πηγή in.gr