Ελλάδα Τουρισμός

BBC: Η Ελλάδα περιμένει την επιστροφή των τουριστών

Η Ελλάδα εντάσσεται στον κατάλογο των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό

Την καθοριστική σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία αναδεικνύει άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση του βρετανικού δικτύου BBC.

Στο άρθρο με τίτλο «Ελλάδα – Covid: Περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν» το BBC σημειώνει ότι σε όλη την Ευρώπη, οι άνθρωποι περιμένουν και ελπίζουν να μάθουν αν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η Ελλάδα εντάσσεται στον κατάλογο των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και θέλουν να «ανοίξουν» τα σύνορά τους για ξένους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν κάνει πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid.

Καθώς όμως τα κρούσματα κορωνοϊου εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η κατάσταση είναι αβέβαιη. Ο Απρίλιος σηματοδοτεί συνήθως την αρχή της τουριστικής περιόδου για τους ιδιοκτήτες σκαφών για τους ιδιοκτήτες σκαφών στις αποβάθρες μαρίνων στην Αθήνα. Ο τουρισμός όμως βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής λόγω της πανδημίας.

Πολλές χώρες αυτήν τη στιγμή απαγορεύουν ή αποθαρρύνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό για λόγους που δεν αφορούν περιπτώσεις ανάγκης και φυσικά οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ετοιμάζουμε τα σκάφη για να έρθουν οι τουρίστες», δήλωσε στο BBC ο Ευγένιος Θεοδωρίδης του οποίου η ομάδα ενοικιάζει καταμαράν και σκάφη για ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Οι πελάτες τους προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Νότια Αφρική.

«Θα είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξουν τα σύνορα και μπορούμε να καλωσορίσουμε όλους τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το BBC κάνει αναφορά και στην επίσημη ημερομηνία που έχει οριστεί για το άνοιγμα του τουρισμού (μέσα Μαΐου), για το οποίο ο κ. Θεοδωρίδης σχολιάζει πως δεν είναι σαφές πόσες χώρες θα είναι έτοιμες να επιτρέψουν τα ταξίδια ως τότε.

«Πολλά κράτη πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα προκειμένου να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδέψουν», συνέχισε. Προς το παρόν, όπως είπε, είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιοσδήποτε προγραμματισμός.

Ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού φαίνεται να μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά μέρη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αύξηση των λοιμώξεων. Την ίδια ώρα υπάρχουν ισχύουν ακόμη σκληροί περιορισμοί στην Ελλάδα, παρατηρεί το BBC. Στο κέντρο της Αθήνας, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη χώρα μας κυριαρχεί ένα αίσθημα απογοήτευσης καθώς η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα ηγήθηκε της πρότασης για την υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση των ξένων επισκεπτών.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πιστεύει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πολύ σημαντικά προκειμένου όλοι να «αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς», ώστε να μπορούν να έρθουν και να δουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η ΕΕ συζητά σχέδια για ένα κοινό ψηφιακό πάσο που θα δείχνει εάν οι επισκέπτες έχουν εμβολιαστεί, έχουν κάνει τεστ ή έχουν αντισώματα του ιού.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ένας από αυτούς που υποστηρίζουν σθεναρά το μέτρο. “Όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν πλήρη ελευθερία”, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild.