σουπερ μαρκετ ωραριο
Ελλάδα

Σούπερ μάρκετ: Αλλάζει από σήμερα η λειτουργία τους

Σούπερ μάρκετ: Οι καταναλωτές θα πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 και με τον κωδικό 2 θα μπορούν να πηγαίνουν για τις αγορές τους.

Στη σκιά των 1.955 νέων κρουσμάτων ανοίγει σήμερα το λιανεμπόριο. Η μερική αυτή άρση φέρνει και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, από σήμερα τα καταστήματα κατεβάζουν τις κορδέλες από τα ράφια όπου απαγορεύονταν να κάνουν πωλήσεις λόγω του κλειστού λιανεμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον, θα μπορούν να πουλούν όλα τα προϊόντα που διαθέτουν.

Σούπερ μάρκετ: Τι θα πωλείται από σήμερα

Συγκεκριμένα, από σήμερα τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν εκτός από τρόφιμα και προϊόντα όπως ρουχισμό, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία και παιχνίδια. Σημειώνεται ωστόσο, πως η άρση της απαγόρευσης πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων δεν ισχύει για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης, όπου το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει, τα σούπερ μάρκετ θα διατηρήσουν τις κορδέλες τους και την απαγόρευση πώλησης σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως αναφέρεται στο τελευταία ΦΕΚ.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι οι αγορές στα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να γίνονται με την ίδια διαδικασία. Οι καταναλωτές θα πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 και με τον κωδικό 2 θα μπορούν να πηγαίνουν για τις αγορές τους. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων. Δηλαδή, για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα τροφίμων, οι πολίτες πρέπει να ψωνίζουν εντός δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Επομένως, για παράδειγμα, ένας καταναλωτής δεν επιτρέπεται να πάει σε σούπερ μάρκετ στην Γλυφάδα, αν μένει στο Παγκράτι.

Σούπερ μάρκετ

Σούπερ μάρκετ

Σούπερ μάρκετ: Ποια καταστήματα ανοίγουν σήμερα

Τα καταστήματα που ανοίγουν σήμερα είναι τα εξής:

  • τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

  • shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
  • outlets
  • εμπορικά κέντρα
  • εκπτωτικά χωριά

Για τους πολίτες που θέλουν να ψωνίσουν, θα πρέπει πρώτα να κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα. Οι αγορές θα γίνονται είτε με click away, είτε με click inside και αφού το κατάστημα στείλει SMS για την ημέρα και την ώρα του καθορισμένου ραντεβού με τον καταναλωτή. Τότε ο καταναλωτής θα πρέπει να στείλει SMS στο 13032 γράφοντας το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας.

Στη συνέχεια θα παραλάβει ένα μήνυμα που θα γράφει «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Σημειώνεται ότι ο καταναλωτής μπορεί να στείλει μόνο ένα μήνυμα για αγορές στο λιανικό εμπόριο ανά 24ωρο και θα έχει στην διάθεσή του 3 ώρες για να κάνει τα ψώνια του. Στην διάρκεια αυτού του 3ωρου θα μπορεί να επισκεφτεί όσα μαγαζιά θέλει, αρκεί να έχει κλείσει ραντεβού.