SMS
Κοινωνία

Λιανεμπόριο: Πότε στέλνουμε SMS στο 13032 και πότε στο 13033

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και πάλι τα καταστήματα λιανεμπορίου – Σε λειτουργία το 13032

Από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, που θα ανοίξει εκ νέου το λιανεμπόριο στη χώρα, οι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν στα καταστήματα δια ζώσης, για να πραγματοποιούν τις αγορές τους. Για να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19 αλλά και να πραγματοποιηθεί το σχέδιο του σταδιακού ανοίγματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως στην καθημερινότητα των πολιτών θα μπει ένας νέος πενταψήφιος αριθμός.

Ειδικότερα, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13032, πριν μεταβούν στα κατάστημα που επιθυμούν. Ωστόσο το μήνυμα αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού με το κατάστημα και να φέρουν μαζί τους, είτε με sms, είτε με e-mail, το αποδεικτικό του ραντεβού.

Τι αλλάζει στο λιανεμπόριο με το 13032

  1. Επιτρέπεται μόνο ένα SMS το 24ωρο, διάρκειας 3 ωρών
  2. SMS στο 13032 στέλνεται μόνο για μετάβαση σε μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου και όχι σε καταστήματα πρώτων ειδών
  3. Το SMS στο 13032 δίνει τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης και τις καθημερινές
  4. Για την επιλογή του click away πληρώνουμε υποχρεωτικά με κάρτα, όχι με μετρητά
  5. Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κάθε περίπτωση
  6. Παραμένει ο περιορισμός των 25 τετραγωνικών

Πότε στέλνουμε SMS στο 13033 και πότε στο 13032

Παραπάνω ανεφέρεται πως για οποιαδήποτε μετακίνηση σε κατάστημα λιανεμπορίου ο πολίτης οφείλει να στείλει μήνυμα στο 13032, ενώ για τις υπόλοιπες μετακίνησεις, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, ο πολίτης πρέπει να στέλνει sms στο 13033.

Ειδικότερα, το SMS στο 13033 εξακολουθεί να αποτελεί υποχρέωση για τη μετακίνηση των πολιτών για κάθε άλλη δραστηριότητα πέραν του λιανεμπορίου. Για τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και εν γένει προμηθειών δεν θα χρησιμοποιείται το 13032, αλλά το 13033.

Οι κωδικοί μετακίνησης που αποστέλλονται με SMS στο 13033 παραμένουν ως έχουν και είναι οι εξής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.