Lockdown
Ελλάδα

Lockdown : Διχογνωμία ειδικών για εστίαση και αγορά Ο νέος στόχος, οι σκέψεις για εστίαση, Πάσχα

«Γρίφος» για γερούς λύτες το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Γιατί κάποιοι ειδικοί ζητούν να ανοίξει τώρα – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για άρση μέτρων

Κλειδωμένη θεωρείται η εισήγηση των ειδικών για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Οι ειδικοί άλλωστε σε δηλώσεις τους καθ΄ όλη την εβδομάδα τόνισαν πως στην Αττική δίνεται η «μητέρα των μαχών», ενώ ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα της αποκλιμάκωσης των σκληρών δεικτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα νοσοκομεία της Αττικής, η επιδημία δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης, καθώς χθες καταγράφηκαν άλλα 1.317 κρούσματα- νοσηλεύονται 2.466 ασθενείς. Οι 2.065 σε απλές κλίνες και οι 401 διασωληνωμένοι σε Μονάδες αλλά κι εκτός αυτών. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, «οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό που λειτουργούν στην Αττική είναι 371. Συνεπώς 30 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής”, επισημαίνει, καταγγέλλοντας ότι διασωληνωμένος 37 ετών απεβίωσε εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Γεννηματάς».

Χθες καταγράφηκαν συνολικά ακόμη 2.588 κρούσματα, έγιναν 511 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφθασαν τους 706, 52 άνθρωποι προστέθηκαν στη μακρά λίστα των θυμάτων της επιδημίας που μέσα στον Μάρτιο αριθμεί 1.197 άτομα.

Έχοντας και αυτά τα δεδομένα στη διάθεσή τους, οι ειδικοί θα συνεδριάσουν σήμερα στις 10:00, θα εξετάσουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα από περιφέρεια σε περιφέρεια, πιθανόν να δημιουργήσουν και ένα προσχέδιο για όταν θα αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα, αλλά δύσκολα να εισηγηθούν ακόμη το άνοιγμα κάποιας οικονομικής δραστηριότητας.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για άρση μέτρων

Η πιθανότερη ημερομηνία για άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι η 5η Απριλίου, χωρίς όμως η ημερομηνία αυτή να έχει κλειδώσει.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί γνωρίζουν πως η αποκλιμάκωση θα γίνει με αρκετό αργό ρυθμό, έτσι δεν αποκλείεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μετατεθεί ακόμη μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Απριλίου.

Από εκεί και πέρα είναι κατανοητό πως εφόσον θα καθυστερήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα πάνε πίσω και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αμέσως μετά σκοπός είναι να ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στη συνέχεια η εστίαση. 

Χρονικός ορίζοντας μέχρι το Πάσχα

Το Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές πως στόχος είναι να η αγορά και η εστίαση να είναι ανοιχτή το Πάσχα, καθώς θεωρεί πως τότε οι εμβολιασμοί θα έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ωστόσο είναι σαφές πως θα έχουμε μπροστά μας και ένα δύσκολο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως οι ειδικοί έχουν αντίθετη άποψη σχετικά με το πότε θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση και η αγορά.

Διχογνωμία ειδικών για εστίαση και αγορά

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν πως θα έπρεπε να ανοίξουν σταδιακά εστίαση και λιανεμπόριο καθώς αφενός οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους και έτσι δεν θα συγκεντρώνονται σε σπίτια και από την άλλη θα σταματήσουν οι μαζώξεις στους κλειστούς χώρους. 

Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις από αύριο – Θα μετακινηθούμε το Πάσχα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο αλλά αποκλειστικά για τα μικρά καταστήματα.

Όπως είπε, δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι αν ανοίξει με αυτό τον τρόπο το λιανεμπόριο πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές.

Πιο   ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%. 

Εκτίμησε ότι για δυο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.

Παγώνη: Να ανοίξουν σταδιακά εστίαση-λιανεμπόριο, να πάρει ανάσα ο κόσμος

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», εξήγησε η κ. Παγώνη, προτείνοντας ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κ. Παγώνη.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί –  Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74

Στο μεταξύ σήμερα «ανοίγει» η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών, κι ενώ έχει προηγηθεί κατά μία εβδομάδα η έναρξη των εμβολιασμών για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων – μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, ογκολογικοί ασθενείς κα.

Επιπλέον, αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 65 – 69 ετών, καθώς η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων προβλέπεται να ανοίξει άμεσα.

Υπενθυμίζεται πως από την Παρασκευή 19 Μαρτίου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α), ενώ αυτήν την περίοδο εμβολιάζονται οι πολίτες 60 – 64 ετών, οι πολίτες άνω των 75 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Επίσης, την 1η Απριλίου αρχίζουν τη λειτουργία τους τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό.

Τα δύο καινούργια κέντρα που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ημερήσια δυνατότητα της χώρας για εμβολιασμό θα διαθέτουν 48 εμβολιαστικές γραμμές σε πρώτο στάδιο, ενώ η συνολική δυναμική τους θα φθάσει τις 96 γραμμές το καθένα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή tovima.gr