Εξαρτήσεις
Ρόδος

Eργατικά Κέντρα Κρήτης- Ρόδου: Οδηγός αντιμετώπισης της χρήσης και της εξάρτησης στους χώρους εργασίας από το ΚΕΘΕΑ

Eργατικά Κέντρα Κρήτης- Ρόδου: Οδηγός αντιμετώπισης της χρήσης και της εξάρτησης στους χώρους εργασίας από το ΚΕΘΕΑ

Την ανάγκη για ενημέρωση σε ότι αφορά τις εξαρτήσεις στους χώρους εργασίας μέσα από έναν οδηγό που δημιούργησε το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, αναδεικνύουν τα εργατικά κέντρα Κρήτης και Ρόδου, που ευχαρίστησαν το ΚΕΘΕΑ και την Παγκρήτια τράπεζα για την δημιουργία και την υποστήριξη του σημαντικού αυτού υλικού

Στόχος της έκδοσης, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα Εργατικά Κέντρα είναι να συμβάλει στην ενημέρωση γύρω από το ανερχόμενο ζήτημα των πάσης φύσεως εξαρτήσεων.

Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ παρουσιάζει στην τοπική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης και Ρόδου, τον «Οδηγό Αντιμετώπισης της Χρήσης & της Εξάρτησης στους χώρους Εργασίας».

Ειδικότερα, η ιδέα αυτής της έκδοσης προέκυψε από υλικό που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο μιας ημερίδας, σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου τον Ιούνιο του 2018 με θέμα: «Εργαζόμενοι και Εξαρτήσεις», υλικό που χρησιμοποιήθηκε σε συναφείς δράσεις των Εργατικών Κέντρων Κρήτης & Ρόδου.
Στόχος της συγκεκριμένης έκδοσης είναι να συμβάλει στην ενημέρωση γύρω από το ανερχόμενο ζήτημα των πάσης φύσεως εξαρτήσεων, άλλα και στην ανάληψη στοχευμένων πρωτοβουλιών για την πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση των διαφόρων μορφών εξάρτησης στους χώρους εργασίας λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το φαινόμενο αφορά τόσο νόμιμες και παράνομες ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά, συνταγογραφούμενα φάρμακα κ.ά.), όσο και εθιστικές συμπεριφορές (τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο/gaming κ.ά.). Μάλιστα, η εξάπλωση αυτή επιταχύνεται με έντονους ρυθμούς στην εποχή της πανδημίας που βιώνουμε, δημιουργώντας συνθήκες ανατρεπτικές που αυξάνουν το αδιέξοδο των ανθρώπων.

H εκδήλωση προβλημάτων εξάρτησης μεταξύ των εργαζομένων ή/και των μελών των οικογενειών τους, επηρεάζει αρνητικά τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των ίδιων των εμπλεκομένων, αλλά και τον χώρο εργασίας: την ασφάλεια, την παραγωγικότητα, τις εργασιακές σχέσεις και το ευρύτερο εργασιακό κλίμα.
Για τους παραπάνω λόγους είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι χώροι εργασίας να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη των εξαρτήσεων, και, εφόσον χρειαστεί, και στην υποστήριξη της θεραπείας και επανένταξης των εργαζομένων τους. Η υιοθέτηση πολιτικής και μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης έχει πολλαπλά οφέλη, για το σύνολο των εργαζομένων στον εργασιακό τους χώρο, για τις οικογένειές τους, αλλά και την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία.

Ενδεικτικό της σημασίας του θέματος είναι το γεγονός ότι η έκδοση του Οδηγού αγκαλιάστηκε από όλα τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου, την Περιφέρεια Κρήτης που την έθεσαν υπό την αιγίδα τους, καθώς και από την Παγκρήτια Τράπεζα η οποία και ανέλαβε την οικονομική της υποστήριξη.

Ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι ο Οδηγός (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή ) θα αποτελέσει αφορμή για υπεύθυνη ενημέρωση και δράση στους χώρους εργασίας, ενισχύοντας έτσι την αντίσταση απέναντι στις εξαρτήσεις και τις συνέπειές τους βοηθώντας όλους τους συναδέλφους μας .

Τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου ευχαριστούν το προσωπικό και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ για την εξαίσια δουλειά τους, ευχαριστούν την Παγκρήτια Τράπεζα και την Περιφέρεια Κρήτης για την ένθερμη υποστήριξή τους.