Χρήστος Μπάρδος για 25η Μαρτίου 2021
Περιφέρεια

Χρήστος Μπάρδος στη νέα γενιά: Είναι καιρός, για νέους ήρωες, για νέες επαναστάσεις και για νέες πραγματικότητες

Όπως οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν τον δυνάστη, έτσι κι εσείς θα υπερνικήσετε τις δυσχέρειες του παρόντος, χαρτογραφώντας ένα ευοίωνο μέλλον
Μήνυμα του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Χρήστου Μπάρδου, προς τους μαθητές και μαθήτριες της Δωδεκανήσου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821:
Αγαπητά μου παιδιά,
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αναφέρει ότι:
«Οι Έλληνες δεν απετίναξαν μόνον τον ζυγόν υπό τον οποίον οι ίδιοι ετέλουν, αλλά κατήργησαν εμμέσως την έννοιαν παντός ζυγού εις την Ευρώπην ολόκληρον, δημιουργήσαντες τας ηθικάς και πολιτικάς προϋποθέσεις διά την εκδήλωσιν των διαφόρων εθνικών εξεγέρσεων, αι οποίαι, είτε επιτυχούσαι, ως εν Ιταλία, είτε επανειλημμένως και τραγικώς κατασταλείσαι, ως εν Πολωνία, έδωσαν εις τον 19ον αιώνα το χρώμα του και το μέγα ιστορικόν του νόημα».
Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα της Ελληνικής Επανάστασης. Ενός ξεσηκωμού, το μεγαλείο του οποίου, τιμά ολόκληρος ο κόσμος, αναγνωρίζοντας την υπέρβαση και το ψυχική ανάταση, ενός έθνους ηρώων. Δύο είναι, λοιπόν, οι λέξεις με βαρύ συναισθηματικό φορτίο που μας μεταβίβασαν οι πρόγονοί μας: αφύπνιση και ανάδειξη του εθνικού φρονήματος.
Αγαπητά μου παιδιά,
Είναι καιρός, για νέους ήρωες, για νέες επαναστάσεις και για νέες πραγματικότητες. Είναι καιρός, οι θυσίες των προγόνων μας, να βρουν άξιους απογόνους, ικανούς να διατηρήσουν το έθνος μας στον θρόνο που του αξίζει.
Ο κλήρος της υπέρτατης αυτής ευθύνης, έλαχε σε εσάς. Γιατί εσείς αποδείξατε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε σε αντίξοες συνθήκες. Η μόρφωση θα σας οδηγήσει στην αμφισβήτηση, στην αποσύνθεση του σάπιου κατεστημένου και στην ανασύνταξη ενός νέου, καλύτερου. Στην πορεία αυτή, πυξίδα στην καρδιά σας θα είναι μία μόνο λέξη, η λέξη Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα είναι ο φάρος που θα φωταγωγεί τον δρόμο σας προς την εξέλιξη. Η ψυχή δεν υποδουλώνεται. Αντλούμε τη δύναμη από τον εσωτερικό μας κόσμο και τελικά πραγματοποιούμε την πολυπόθητη αλλαγή. Όπως οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν τον δυνάστη, έτσι κι εσείς θα υπερνικήσετε τις δυσχέρειες του παρόντος, χαρτογραφώντας ένα ευοίωνο μέλλον.