Λεονταρίτης Χατζημάρκος
Περιφέρεια

Πρόταση του Περιφερειάρχη στους συναρμόδιους Υπουργούς, για θεσμοθέτηση Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων σε Σύρο και Ρόδο

Με το ζήτημα ασχολήθηκε επισταμένως ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης και σε συνάντησή του με την ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη
Την ικανοποίησή του για την θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νικόλαο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, Ευθύμιο Μπακογιάννη. Παράλληλα καταθέτει πρόταση για την σύσταση Ειδικών Επιτροπών σε Σύρο και Ρόδο, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της θεσμικής αυτής παρέμβασης, προκειμένου να καταστεί λειτουργική στον ιδιαίτερο και δύσκολο νησιωτικό χώρο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων με τη θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων («Ε.ΕΠ.ΕΤ.»), ζήτημα συναρμοδιότητας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με το ζήτημα αυτό είχε ασχοληθεί επισταμένως ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος είχε συναντηθεί και με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για την προώθησή του.
Σύμφωνα με την τροπολογία, μετά από συνεργασία και σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργείται με απόφαση του Συντονιστή εκάστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης) από μία 7μελής Ειδική Επιτροπή, με αντικείμενο να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων, για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ και που εκτιμώνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Ειδικότερα για ολόκληρο τον χώρο του Αιγαίου συστήνεται μια Ειδική Επιτροπή στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για την οποία ο Περιφερειάρχης επισημαίνει στην επιστολή του ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του Αιγαίου Πελάγους με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του από τη Μυτιλήνη μέχρι τη Μήλο ή από τη Λήμνο μέχρι τη Ρόδο, αλλά και τον πολύ μεγάλο όγκο των περιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν σε διαφορετικές περιοχές του Αιγαίου.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Χατζημάρκος προτείνει , στο πλαίσιο του άρθρο 101 του Συντάγματος, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα να υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές κατά την ψήφιση νομοσχεδίων, να θεσμοθετηθούν τρεις Ειδικές Επιτροπές, μια για τις Κυκλάδες, με έδρα τη Σύρο, μία για τα Δωδεκάνησα με έδρα τη Ρόδο και μία στην Μυτιλήνη να καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς το επιστημονικό προσωπικό και στα τρία νησιά είναι επαρκέστατο.
Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης εκφράζει την ελπίδα η παραπάνω πρόταση να γίνει αποδεκτή, συμπληρώνοντας ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με το οποίο εκσυγχρονίζεται η Δημόσια Διοίκηση προς όφελος του Πολιτισμού και του Πολίτη.
Ακολουθεί η επιστολή του Περιφερειάρχη στους Υπουργούς:
Ρόδος, 22 Μαρτίου 2021
Αρ.πρωτ.:2632
Προς :
– Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Λίνα Μενδώνη
– Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Κώστα Σκρέκα
– Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Νικόλαο Ταγαρά
– Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΝ
κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη
Κοινοποίηση :
– Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό
κ. Χρήστο – Γεώργιο Σκέρτσο
– Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Άδωνι Γεωργιάδη
– Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Ν.Δ.
κ. Ιωάννη Βρούτση
– Βουλευτή Κυκλάδων
κ. Αικατερίνη Μονογυιού
– Βουλευτή Κυκλάδων
κ. Φίλιππο Φόρτωμα
– Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης
κ. Νικόλαο Λειβαδάρα
– Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων
κ. Γεώργιο Λεονταρίτη
– Πρόεδρο Επιμελητηρίου Κυκλάδων
κ. Ιωάννη Ρούσσο
Θέμα : Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.)
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ,
Με τη παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη ταχύτητα και συνέπεια με την οποία ανταποκριθήκατε στις πρόσφατες δεσμεύσεις σας.
Το νομοσχέδιο που φέρατε προς ψήφιση είναι πλήρως εκσυγχρονιστικό και διασφαλίζει αυτά τα οποία επιθυμούσαμε, δηλαδή τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πατρίδας μας, την άρση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.
Με απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μία πρόταση με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του νομοσχεδίου προκειμένου να καταστεί λειτουργικό στον πολύ δύσκολο νησιωτικό χώρο.
Παρά τη δική σας εκπεφρασμένη βούληση για άρση των προβλημάτων που υπήρχαν στο προηγούμενο υφιστάμενο πλαίσιο, η μία επιτροπή που συστήνεται στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δε θα μπορέσει να λειτουργήσει το ίδιο θετικά, όσο στην Ηπειρωτική Χώρα, στο Νησιωτικό Χώρο για αντικειμενικούς λόγους.
Και τούτο διότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο η μία επιτροπή να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του Αιγαίου Πελάγους με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (Πολυνησία, δυσκολία στις μετακινήσεις λόγω έλλειψης συγκοινωνίας, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες κ.λ.π.), αλλά και τον πολύ μεγάλο όγκο των περιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν σε διαφορετικές περιοχές του Αιγαίου.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο δύσκολο θα είναι για τη μία Επιτροπή να καλύψει τις ανάγκες των νησιών μας από τη Μυτιλήνη μέχρι τη Μήλο ή από τη Λήμνο μέχρι τη Ρόδο.
Σας προτείνω λοιπόν, αξιοποιώντας την επιταγή του συνταγματικού νομοθέτη να εφαρμοστεί το 101 άρθρο του Συντάγματος το οποίο παρέχει τη δυνατότητα να υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις Νησιωτικές Περιοχές κατά την ψήφιση Νομοσχεδίων.
Ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό μοντέλο θα ήταν η σύσταση τριών επιτροπών με τη σύνθεση την οποία έχετε επιλέξει στα νησιά που φιλοξενούν υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δηλαδή στη Σύρο, στη Μυτιλήνη και στη Ρόδο.
Η Επιτροπή που θα στεγάζεται στη Μυτιλήνη θα εξυπηρετεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η αντίστοιχη της Ρόδου τα Δωδεκάνησα και αυτή της Σύρου τα νησιά των Κυκλάδων. Το επιστημονικό προσωπικό και στα τρία νησιά είναι επαρκέστατο.
Με αυτόν τον τρόπο προσπερνιόνται τα προβλήματα που αντικειμενικά θα αντιμετωπίσει η μία επιτροπή που θα έχει στην περιοχή ευθύνης της ολόκληρο το Αιγαίο και το κράτος αποδεικνύει ότι αφουγκράζεται τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και προσπαθεί να παρέχει ισότιμες υπηρεσίες με την υπόλοιπη Ηπειρωτική Χώρα.
Κυρία και Κύριε Υπουργέ,
Ευελπιστώντας ότι θα αποδεχτείτε την πρόταση για τη συμπλήρωση του πολύ σημαντικού νομοσχεδίου, το οποίο προτείνετε και με το οποίο εκσυγχρονίζεται η Δημόσια Διοίκηση προς όφελος του Πολιτισμού και του Πολίτη, σας ευχαριστώ για μία ακόμη φορά για την μεταξύ μας άψογη μέχρι σήμερα συνεργασία και για την ταχύτητα με την οποία λάβατε τις αποφάσεις για τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια .
Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο τη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ad hoc (επί τούτω) υπηρεσίας μεταξύ των δύο συναρμοδίων Υπουργείων (Πολιτισμού & Περιβάλλοντος), προκειμένου να βρεθεί λύση και στα άλλα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, λύση που θα συμπληρώνει με το καλύτερο δυνατό τρόπο το νομοσχέδιο το οποίο καταθέσατε.
Με σεβασμό και εκτίμηση,
Γεώργιος Χατζημάρκος
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου