Τελευταία Άρθρα

Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο της Τουρκίας μετά το νέο «γκρέμισμα» της λίρας

Μαζικές ρευστοπoιήσεις οδήγησαν τον βασικό δείκτη να χάνει νωρίτερα πάνω από 6% με αποτέλεσμα να ανασταλούν προσωρινά οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης – Έντονες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η Τουρκία συμπαρασύρει τις ευρωαγορές – Σε επιφυλακή οι επενδυτές

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε προσωρινά τις συναλλαγές μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη του πάνω από 6 μονάδες, αποτέλεσμα των σημαντικών απωλειών για την τουρκική λίρα η οποία υποτιμήθηκε μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν για 35 λεπτά της ώρας για να επαναληφθούν στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο κύριος δείκτης είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%.

Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθηυσχάσουν τις αγορές μετά την απομάκρυνση του Νατζί Αγμπάλ μόλις τρεις μήνες αφόρου ανέλαβε καθήοντα, επιμένοντας ότι θα παραμείνουν πιστοί στους κανόνες της ελεύεθρςη αγοράς.

Την πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά την καρατόμηση του Αγμπάλ από τον Ερντογάν η λίρα έχασε 17%.

Η απόφαση να καθαρέσει τον Νατζί Αγμπάλ, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, εγείρει ανησυχίες ότι η χώρα θα ακολουθήσει και πάλι μια πορεία χαμηλών επιτοκίων. Οι πολιτικές για αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού είχαν δώσει στη λίρα το status ενός καλύτερου νομίσματος για τις εμπορικές συναλλαγές.

«Η αισιοδοξία βασίστηκε στο ότι η CBRT είχε τη δυνατότητα να διατηρεί υψηλά τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα», λέει στο Bloomberg ο Henrik Gullberg της Coex Partners Ltd. «Αυτό έχει καταστραφεί τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι το νόμισμα θα μπορούσε τώρα να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

« Αναμένω μαζική παρέμβαση των κρατικών τραπεζών βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. «Ο νέος διοικητής θα εξαρτάται από τα αποθεματικά που του άφησε ο προκάτοχός του»

Πέρυσι, οι τουρκικές τράπεζες ξόδεψαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας για να υποστηρίξουν τη λίρα σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs Group γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την τουρκική αντιπολίτευση που ζήτησε δικαστική έρευνα.

Οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές και ομόλογα αξίας 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους μήνες που ακολούθησαν μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Αγμπάλ. Οι εισροές στο εξωτερικό ήταν περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λέει ο τούρκος οικονομολόγος Haluk Burumcekci.

Η λίρα είχε ενισχυθεί υπό την εποπτεία του Αγμπάλ καθώς ο ίδιος είχε δεσμευτεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Η απότομη απομάκρυνσή του έρχεται μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης την Πέμπτη, διπλάσια από ό, τι αναμενόταν σε έρευνα του Bloomberg, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ο αντικαταστάτης του ο πρώην βουλευτής του AKP Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος για πολλά χρόνια είχε εργαστεί στην αμαρτωλή Halkbank.δεσμεύτηκε την Κυριακή να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη μόνιμης σταθερότητας των τιμών. Είπε επίσης ότι οι αποφάσεις για τον καθορισμό των επιτοκίων της τράπεζας θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Τι λέει το Bloomberg Economics

« Ο Ερντογάν έπληξε την κεντρική τράπεζα με παρεμβάσεις που έχουν επανειλημμένα αποτύχει. Οι αγορές ήταν πρόθυμες να δώσουν στον Αγμπαλ μια ευκαιρία, ο διάδοχός του θα δυσκολευτεί να οικοδομήσει ξανά αυτήν την εμπιστοσύνη. ”

Τους τελευταίους 20 μήνες αυτή είναι η 4η αλλαγή προέδρου της ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κι όλες έχουν την υπογραφή του Ερντογάν.