Υγεία

Επίτροπος ΕΕ: Τα εμβόλια έρχονται, δεν χρειαζόμαστε το ρώσικο Sputnik V

Οι δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έρχονται και η Ευρωπαϊκή Ένωση “δεν χρειάζεται” το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Αγορών, ο οποίος έχει και την ευθύνη για την ομαλοποίηση της προμήθειας των εμβολιαστικών σκευασμάτων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Τιερί Μπρετόν, δεσμεύθηκε ότι περί τα 100 εκατ. δόσεις θα παραδοθούν στην ΕΕ μέσα στον Απρίλιο, ενώ ανέφερε ότι η ηπειρωτική Ευρώπη θα μπορούσε να έχει φθάσει σε επίπεδο ανοσίας έως τις 14 Ιουλίου, ημέρα εθνικής εορτής στη Γαλλία.

“Αγαπητέ Επίτροπε Μπρετόν, παρακαλούμε σταματήστε να είστε προκατειλημμένος. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να έχουν επιλογές μεταξύ ασφαλών και αποδοτικών εμβολίων, κάτι που μέχρι στιγμής έχετε αποτύχει να τους παρέχετε. Το Sputnik V είναι ήδη εγκεκριμένο από 54 χώρες”, ανέφερε ο επίσημος λογαριασμός των παραγωγών του ρωσικού εμβολίου, απαντώντας μέσω Twitter στον Ευρωπαίο επίτροπο.

Σε ερώτηση για τη σχετικά καθυστερημένη εκστρατεία εμβολιασμού στην ΕΕ, ο κ. Μπρετόν επέμεινε ότι τα ποσοστά θανάτων σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ είναι υψηλότερα.

Στην Ευρώπη παράγονται 150 εκατ. δόσεις εμβολίων τον μήνα, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι έχει καθημερινή επαφή με τον CEO της βρετανοσουηδικής AstraZeneca για να ελέγχει τον ρυθμό παραγωγής.