Την Τετάρτη συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα και να οριοθετήσει ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή θα κάνει προσεκτική επαναξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει πού χρειάζονται τροποποιήσεις με βάση τα επιδημιολογικό αποτύπωμα που αφήνει κάθε δραστηριότητα. Επίσης αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωση τους και ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία του κορονοϊού θα εξετάσει τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τους υγειονομικούς παράγοντες, αλλά και τη συμβολή κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του ιού όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Τα σενάρια που φαίνεται να έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των ινστιτούτων αισθητικής από 22 Μαρτίου, το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away από 29 Μαρτίου, ενώ το άνοιγμα των σχολειών μετατίθεται για τις αρχές Απριλίου. Όλα αυτά, πάντα σε συνάρτηση με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που μπορούν να αλλάξουν τους όποιους σχεδιασμούς.

Δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση έκανε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συντάχθηκε με την άποψη ότι ίσως πρέπει να υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση από την επιτροπή, συνυπολογίζοντας την κόπωση των πολιτών.

Με δεδομένο ότι από Απρίλιο αναμένεται να υπάρξει και σταθερή άνοδος της θερμοκρασίας, υπάρχει η σκέψη να γίνουν “ανοίγματα”, ακόμα κι αν τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ασφαλώς, στα παραπάνω είναι σημαντικό να συνεχιστούν με υψηλούς ρυθμούς και οι εμβολιασμοί.