Διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπάλληλων Ρόδος
Ρόδος

Διαμαρτυρία ενάντια σε καταστολή, απολύσεις, μειώσεις μισθών στις 18 Μαρτίου

Ένας ολόκληρος χρόνος συμπληρώνεται από τότε που η πανδημία χτύπησε τη χώρα μας και βρίσκει τους εργαζόμενους, το λαό, αντιμέτωπο με τεράστια προβλήματα.

 

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό ζουν εδώ και 1,5 χρόνο με τα επιδόματα φτώχειας που μεταφράζονται σε 11 ευρώ την ημέρα για όσους τα δικαιούνται. Γιατί μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας δεν έχει όλο αυτό το διάστημα, κανένα εισόδημα! Παρ’ όλα αυτά, μέτρα που έστω να ανακουφίζουν όλο αυτό τον κόσμο από το άγχος των λογαριασμών, των φόρων, των χρεών, δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση κάνει στην ουσία πλάτες στους μετόχους της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων που κόβουν το ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά ακόμα και μέσα στο lockdown.

 

Φυλαγόμαστε όχι μόνο μην τυχόν κολλήσουμε κορωνοϊό εμείς και οι οικογένειές μας, αλλά γενικώς παρακαλάμε να μην αρρωστήσουμε γιατί το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι διαλυμμένο. Πέρα από τις τεράστιες ελλείψεις που δεν έχουν καλυφθεί όλο αυτό το διάστημα, έχουν κλείσει τα πάντα από εξετάσεις μέχρι σοβαρά χειρουργεία και θεραπείες. Όποιος δεν έχει να πληρώσει υποφέρει και βάζει ακόμα και τη ζωή του σε κίνδυνο.

 

Σχεδόν ένα χρόνο τώρα είμαστε με περιοριστικά μέτρα, από το Νοέμβρη σε lockdown. Τα παιδιά δεν πάνε σχολείο, η τηλεεκπαίδευση είναι μαρτύριο, όταν καταφέρνει να γίνεται. Όλες οι δραστηριότητες έχουν παγώσει, τα μαγαζιά – κυρίως τα μικρά – είναι κλειστά μήνες και η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να λέει ότι αυτός που φταίει είναι ο λαός. Τα βάζει με τη νεολαία, με τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν, με όσους βγαίνουν για περίπατο. Τα περιστατικά βίας που πήραν δημοσιότητα και ξεχείλισαν την οργή του κόσμου δεν είναι μεμονωμένα. Η άγρια καταστολή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει η κυβέρνηση.

 

Ενώ λοιπόν εμείς ζούμε αυτό τον εφιάλτη, οι μεγαλοξενοδόχοι, εισπράττουν τη μία μετά την άλλη τις επιδοτήσεις με λεφτά δικά μας, από τη βαριά φορολογία που πληρώνουμε. Όμως πραγματικά δε χορταίνουν με τίποτα. Βρίσκουν ευκαιρία την πανδημία, για να ξηλώσουν τα δικαιώματά μας. Υπολογίζουν ότι εμείς δε θα αντιδράσουμε επειδή έχουμε ανάγκη το μεροκάματο. Προσπαθούν να επιβάλλουν μειώσεις μισθών, αυξήσεις ωραρίων και ήδη έχουν ξεκινήσει να απολύουν μαζικά. Μέσα στο “βαθύ κόκκινο” όπου τα πάντα απαγορεύονται για εμάς, τα αφεντικά επιτρέπεται να κάνουν απολύσεις.

 

Αυτή τη βία, την πιο ωμή βία που υπάρχει, δηλαδή να μην έχεις ρεύμα, να μην έχεις λεφτά ούτε για το σούπερ μάρκετ και να σε απολύουν από πάνω, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν την καταδικάζει αλλά αυτή και όλες οι κυβερνήσεις φροντίζουν να τη θωρακίζουν. Είναι τα “ιερά και τα όσια” των αφεντικών που υπηρετούν.

 

Αν νομίζουν ότι θα μας εξαθλιώσουν και εμείς θα καθόμαστε να τους κοιτάμε, λάθος πόρτα χτύπησαν. Οι εργαζόμενοι θα οργανώσουν την πάλη τους και θα απαντήσουν.

 

Την Πέμπτη 18 Μάρτη, συγκεντρωνόμαστε στην πλατεία Κύπρου στις 4.30 το απόγευμα, μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων της περιοχής μας.

 

· Καταδικάζουμε την άγρια καταστολή της κυβέρνησης σε όσους αγωνίζονται.

· Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Καμία έκπτωση στα πρωτόκολλα όπως σχεδιάζουν οι ξενοδόχοι

· Να παρθούν εδώ και τώρα πίσω οι απολύσεις. Όλοι στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ