Ο «Γκούφι»
Ελλάδα

Jonathan Galindo: Ο «Γκούφι» που παγιδεύει τα παιδιά διαδικτυακά Τα παρασύρει σε επικίνδυνες αποστολές

Μια αρρωστημένη διαδικτυακή πρόκληση με πρωταγωνιστεί ένας φαινομενικά «άκακος Γκούφι» προκαλεί ανησυχία σε γονείς και συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

Ο νέος κίνδυνος που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ακούει στο όνομα Jonathan Galindo και πίσω από αυτό βρίσκεται άτομο που προσπαθεί να παρασύρει ανήλικα παιδιά σε επικίνδυνα «παιχνίδια» με τελικό προορισμό ακόμη και την αυτοκτονία.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSIi) αποκάλυψε στο Star πως έχει στα χέρια του πληροφορίες για άτομο που μοιάζει με τον Γκούφι και προσεγγίζει σε ελληνικά chatrooms παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Το προφίλ βάζει προκλήσεις στα παιδιά, οι οποίες σταδιακά γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Σκοπός του είναι να τα οδηγήσει στην αυτοκτονία.

Το CSI Institute για την επικίνδυνη διαδικτυακή πρόκληση

«Το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) προτρέπει τους νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Δικτύωση, να μην αποδέχονται αιτήματα φιλίας και να μην απαντούν σε μηνύματα από άγνωστα προφίλ που φέρουν το όνομα και συνοδεύονται από τη σχετική φωτογραφία του online τρομακτικού χαρακτήρα.

Σας ενημερώνουμε, επίσης, πως μετά από καταγγελία μητέρας στο Ινστιτούτο μας, η οποία μας ανέφερε ότι τα δύο παιδιά της προσεγγίστηκαν Διαδικτυακά από το προφίλ που φέρει το όνομα του εν λόγω χαρακτήρα και τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται ήδη στη δημοσιότητα , το Ινστιτούτο μας επικοινώνησε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες προς διερεύνηση της υπόθεσης.

Επισημαίνουμε δε, πως κατόπιν της συγκεκριμένης δημοσιοποίησης ακολούθησε “τσουνάμι” καταγγελιών με γονείς και παιδιά να αναφέρουν ότι ανήλικοι χρήστες έχουν προσεγγιστεί από τα εν λόγω προφίλ. Υπενθυμίζουμε ότι Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια καθ’ όλη την πορεία του ήταν το μοναδικό Ινστιτούτο γα την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, το οποίο απέφευγε να προβεί σε δηλώσεις και ενημερώσεις σχετικά με προκλήσεις – παιχνίδια αυτοκτονίας, όπως για παράδειγμα η “Μπλε Φάλαινα”, αποσαφηνίζοντας κάθε φορά πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά στη χώρα μας.

Η φιλοσοφία μας ανέκαθεν ήταν πως τέτοια θέματα δεν χρειάζονται να παίρνουν προέκταση, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες συμπεριφορές μιμητισμού από ανήλικους χρήστες. Είναι η πρώτη φορά που κρούουμε τον κώδικα του κινδύνου καθώς μετά από καταγγελίες που λαμβάνουμε, θεωρούμε χρέος μας να αναχαιτίσουμε τυχόν επικίνδυνες και ανοδικές τάσεις ενός φαινομένου που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας.

Προς τους “άπιστους Θωμάδες” που αμφισβητούν την επικινδυνότητα και την ύπαρξη του Jonathan Galindo θέτουμε το ερώτημα: “Γιατί άραγε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook έχουν αποκρύψει από την αναζήτησή τους hashtags με την επιγραφή #Jonathan Galindo αναφέροντας ότι παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης της Κοινότητας;”. Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια στέκεται πάντα δίπλα σας με πράξεις και όχι με λόγια! Ακολουθούν νεότερα σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Galindo».Jonathan Galindo

 

Πηγή: iefimerida.gr