Η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β.Καμπουράκη στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης
Δήμος

Η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β.Καμπουράκη στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης

 

Πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση, και να ευχηθώ σε όλους μια Καλή & Ευλογημένη Νέα Χρονιά 2021. Γεμάτη υγεία και δύναμη.

Να συγχαρώ επίσης τους διοργανωτές, που μας δίνουν την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, έστω και με τις αποστάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις.

Το σημαντικό είναι πως ο δημόσιος διάλογος για ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης, που έχει ξεκινήσει και διευρύνεται, μπορεί να συμβάλλει θετικά στο να πάρουμε όλοι, ο καθένας στο δικό του πεδίο ευθύνης, τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε σήμερα, και όχι αύριο ή μεθαύριο.

Οι πελώριες ανατροπές, και οι μεγάλες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι στασιμότητας, αλλά αντίθετα να αποτελέσουν μοχλό επιτάχυνσης, προκειμένου να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται, προς μια νέα Ελλάδα: για να συγχρονιστούμε, με την επιταχυνόμενη ευρωπαϊκή τάση, για βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι υποχρέωση όλων μας, να κάνουμε το κρίσιμο άλμα, από τη θεωρία στην πράξη. Να κινηθούμε υπεύθυνα και αποφασιστικά, προς ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με βιωσιμότητα, με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Αξιοποιώντας και την ισχυρή αναπτυξιακή ένεση των 72 δις ευρώ, από το νέο ΕΣΠΑ, και το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει να λαμβάνει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, για μια Νέα Ελλάδα, μακριά από τις παθογένειες, και την κακοδαιμονία του παρελθόντος, το οποίο πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, για να κινηθούμε με δύναμη, μπροστά.

 

Σε αυτή την προοπτική ευθύνης, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, είναι πρωταγωνιστικός:

Κανένα όραμα, κανένα σχέδιο, όσο φιλόδοξο ή όσο ρεαλιστικό κι αν είναι, δεν έχει πιθανότητες να γίνει πράξη, αν δεν αγκαλιαστεί από την ίδια τη βάση της κοινωνίας, κι αν η προσπάθεια της κατάκτησής του, δεν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, κάθε πολίτη.

 

Με αυτά τα δεδομένα, στη Ρόδο, Δήμος & Δημότες, έχουμε κάνει την επιλογή μας: Θέλουμε τη Ρόδο πράσινο, και έξυπνο νησί.

Αυτός είναι ο στόχος, και γι’ αυτόν εργαζόμαστε, με δέσμευση και αφοσίωση, σε πολλά μέτωπα: Από την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, και των υδάτων, μέχρι την προστασία του φυσικού κάλλους του νησιού μας, και του πλούσιου πολιτιστικού, αποθέματός του. Η βιωσιμότητα, είναι προτεραιότητα. Είναι ζήτημα ζωής, για το νησί μας. Για όλους τους Ροδίτες. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης προς τις επόμενες γενιές, στις οποίες οφείλουμε να δώσουμε τις ευκαιρίες, για να ζήσουν και να δουλέψουν στον τόπο τους, κάνοντας πραγματικότητα, τα όνειρα τους. Είναι επίσης ζήτημα σεβασμού, στους παλιούς και νέους φίλους της Ρόδου, σε όλο τον κόσμο, που ανυπομονούν, να μας επισκεφθούν. Ξανά και ξανά.

Ειδικά με την πανδημία, οι τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, δείχνουν πως για την “επόμενη μέρα”, είναι ξεκάθαρη η προτίμηση σε προορισμούς με καθαρό, ασφαλές, όμορφο, και έξυπνο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής του Δήμου Ρόδου, εντάσσεται και η ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης, στο νησί μας. Θα σας δώσω μια συνοπτική εικόνα, και αναλυτικότερα θα περιγράψει τις δράσεις μας, ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δράκος.

Πρώτα απ’ όλα, στη σεζόν του 2020, εφαρμόσαμε τη δωρεάν μεταφορά πολιτών και επισκεπτών, εντός της Μεσαιωνικής πόλης με ηλεκτροκίνητα οχήματα, τύπου golf cars, σε προκαθορισμένες διαδρομές, κατά τα πρότυπα αστικής συγκοινωνίας, καθώς και τη δωρεάν μεταφορά ΑμΕΑ. Συνεχίζουμε το 2021, αδιάληπτα και με αυξημένη συχνότητα, στην μετά κορωνοϊού εποχή.

Επιπλέον εγκαταστήσαμε, νέο έξυπνο σύστημα ελέγχου πρόσβασης οχημάτων, και στις επτά πύλες της Μεσαιωνικής μας Πόλης, απαγορεύοντας την είσοδο των οχημάτων, πλην των μονίμων κατοίκων, και προσκαλέσαμε Προμηθευτές & Εταιρείες Delivery να κάνουν χρήση μόνο Ηλεκτροκίνητων Μέσων.

Ο απώτερος στόχος μας είναι, μια αποκλειστικά ηλεκτρικά κινούμενη Μεσαιωνική Πόλη, με ηλιακή κεντρική θέρμανση και ηλιακό κεντρικό ζεστό νερό, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάδειξη της Μεσαιωνικής μας Πόλης. Που είναι ένα ζωντανό παγκόσμιο μνημείο της UNESCO, και έχει εμβληματική σημασία για το νησί μας, μα και για την Χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουμε ήδη φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη Ρόδο, και σύντομα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, σε όλο το νησί. Μετά την πρόταση μας, που έτυχε άμεσης έγκρισης, από το Πράσινο Ταμείο, του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Και με την ευκαιρία να επισημάνω, πως έχουμε υποβάλλει πρόταση και στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, για την εξασφάλιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, για τις Υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου Ρόδου, για τα Δημοτικά Αυτοκίνητα. Και για την ΔΕΣ ΡΟΔΑ, για ηλεκτρικά Λεωφορεία, στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Το πιστεύουμε, και το παλεύουμε! Και είχαμε την ευκαιρία αυτό να το δείξουμε, και με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020, διοργανώνοντας σειρά δράσεων, φέρνοντας σε άμεση επαφή, και εξοικειώνοντας τον δημότη, με την ηλεκτροκίνηση. Διεκδικούμε και βραβείο μάλιστα, για τις δράσεις αυτές, και αναμένουμε τη σχετική αξιολόγηση, από την αρμόδια Επιτροπή.

Στον Δήμο Ρόδου εκπληρώνουμε στο ακέραιο τη θεσμική αποστολή μας, προετοιμάζοντας το μέλλον. Το οποίο είναι πάντα, πολύ πιο κοντά, απ’ όσο πιστεύουμε: Όταν ο κόσμος αλλάζει, με ασύλληπτες ταχύτητες, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, στις νέες προτεραιότητες, στις νέες αξίες που διαμορφώνονται, είναι αυτό που θα ορίσει τη διαφορά, μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής.

Πιστεύουμε λοιπόν ακράδαντα, πως σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων σαν την σημερινή, αντί για αμυντικές και φοβικές αναστολές, η σωστή απάντηση είναι η μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Στο δρόμο της ευθύνης, της αειφορίας, της πράσινης ανάπτυξης, και των ψηφιακών λειτουργιών. Προς όφελος του Δημότη.

Η πανδημία θα περάσει. Ελπίζουμε, πως σύντομα θα αποτελεί μια κακή ανάμνηση, και η επιστήμη θα νικήσει τον αόρατο εχθρό, και τον φόβο που αυτή διέσπειρε. Ανοίγεται μια νέα εποχή, και υπάρχουν οι δυνατότητες για να κινηθούμε γρήγορα μπροστά. Σε όλα τα επίπεδα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα λοιπόν γι’ αυτή τη συνάντησή μας, καθώς δημιουργεί σε όλους μας το αίσθημα της Αισιοδοξίας: Ενώνοντας δυνάμεις, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Δουλεύοντας συνεργατικά, και συλλογικά, πάμε κόντρα σε λογικές ήττας και παραίτησης, μιζέριας και μοιρολατρίας.

Για μας στη Ρόδο, σας βεβαιώ πως δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Κάνουμε αυτό που πρέπει, και το κάνουμε με ευθύνη.

Για να λάμπει πάντα, το σμαραγδένιο χαμόγελο της Ρόδου, στο γοητευτικό πρόσωπο της Ελλάδας μας!

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.