Τρίτη, Μάι 11

Οι δημιουργοί του αναφέρουν πως θα έχει λειτουργικότητα παρομοίου επιπέδου με το iPadOS της Apple και αναμένεται πολύ σύντομα.

Το πρώτο λειτουργικό για tablets με επιρροές από το iPadOS και βασισμένο σε Linux έρχεται σύντομα, και λέγεται JingOS.

Στην επίσημη σελίδα, οι δημιουργοί του αναφέρουν είναι σχεδιασμένο με βασικό γνώμονα τη φορητότητα, χωρίς να κρύβουν πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο σχεδιασμός του iPadOS στην εμφάνιση και τις λειτουργίες που θα προσφέρει το JingOS.

Επιπλέον, θα διαθέτει native εφαρμογές, όπως Calendar, Files, Media Player μεταξύ άλλων και δεν θα περιορίζεται ιδιαίτερα, μιας και αποτελεί ένα πλήρως εξοπλισμένο Linux distribution που θα μπορεί να τρέχει desktop εφαρμογές όπως VS Code, Libre Office κλπ.

%E6%9C%AA%E6%A0%87%E9%A2%98-4.gif

Θα υποστηρίζει πλήρως ποντίκι και πληκτρολόγιο, όπως και trackpad gestures, όμως θα εστιάζει στη λειτουργία με την αφή καθώς προορίζεται για tablets.

Αναφέρεται επίσης πως αντίστοιχη έκδοση για smartphones βρίσκεται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να διατεθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Αρχικά, έχει δοκιμαστεί σε Microsoft Surface 6 και Huawei MateBook 14 με οθόνη αφής, όμως η λίστα συμβατών συσκευών αναμένεται να μεγαλώνει διαρκώς, ενώ θα περιλαμβάνει και συσκευές βασισμένες σε ARM.

Τέλος, τα images του JingOS αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα για λήψη έως τις 31 Ιανουαρίου.

Παρακάτω θα βρείτε ένα βίντεο όπου επιδεικνύονται οι δυνατότητες του JingOS.

Comments are closed.