Γιάννης Φλεβάρης "Ανοιχτά καταστήματα Ανοιχτοί ορίζοντες"
Περιφέρεια

Γιάννης Φλεβάρης “Ανοιχτά καταστήματα Ανοιχτοί ορίζοντες”

Θετική ενέργεια βλέπει κανείς στα πρώτα χαμόγελα που συναντά στην είσοδο των καταστημάτων από επαγγελματίες και εργαζομένους. Το άνοιγμα των καταστημάτων αποτελεί εξ αντικειμένου ένα σημαντικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα και στην «αναζωογόνηση» της τοπικής οικονομίας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Ο χώρος της επιχειρηματικότητας και ο εμπορικός κόσμος με προσμονή ανέμενε το άνοιγμα. Αυτό ας κρατήσουμε όλοι, χωρίς να εστιάσουμε στον προβληματισμό αρκετών συμπολιτών μας για τυχόν μελλοντικό lockdown με νέα περιοριστικά μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βλέπουμε «μπροστά» με ελπίδα και είναι βέβαιο ότι απευχόμαστε μια τέτοια εξέλιξη.
Όλοι μαζί λοιπόν, εμπορικός κόσμος και καταναλωτές ας τηρήσουμε τα απαιτούμενα μέτρα και ας στηρίξουμε την μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στον αγώνα καταπολέμησης της πανδημίας, στο ομαλό άνοιγμα των επιχειρήσεων και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης και το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας γνωρίζει την κατάσταση, γνωρίζει τις δυσκολίες της μεγάλης πλειοψηφίας εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συμπαρασύρουν εργαζόμενους και πλήθος άλλων επαγγελματιών σε παρεμφερείς τομείς καθώς οι κλάδοι της οικονομίας συνδέονται μαζί τους.
Από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εμπορίου κ. Χρήστο Καραϊσαρίδη και κλιμάκια της Υπηρεσίας βρίσκεται στην αγορά για να σταθεί κοντά στον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές και να δώσει το μήνυμα ότι ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή με τις Υπηρεσίες της στηρίζουν το άνοιγμα της οικονομίας και την σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα και κυρίως σε μια επιτυχή τουριστική περίοδο, τηρουμένων των αναλογιών καθώς αυτή είναι η μεγάλη προσδοκία στα νησιά μας που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας και του εθνικού τουριστικού προϊόντος.
Όπως το 2020 ελάχιστοι περίμεναν ότι θα υπάρχει τουριστική σεζόν, εμείς στην Περιφέρειά μας το πιστέψαμε, το θέσαμε ως στόχο και το πετύχαμε. Το ίδιο θα πράξουμε και το 2021 με ισχυρό σύμμαχο την έναρξη των εμβολιασμών στους οποίους όλοι πρέπει να συμμετέχουμε το συντομότερο δυνατόν.
Παράλληλα γίνεται ενημέρωση των καταστηματαρχών και υπευθύνων λειτουργίας των επιχειρήσεων για πρακτικά ζητήματα της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι είναι υποχρεωτικό να αναρτηθεί στην είσοδο κάθε καταστήματος ευανάγνωστη επιγραφή που θα αναφέρει τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος. Ανάλογα με το μέγεθος του καταστήματος επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι αλλά μόνο οι πελάτες.
Πολλοί καταστηματάρχες υποβάλλουν ερωτήματα προς την Υπηρεσία μας γιατί υπάρχει η παρανόηση ότι συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στον περιορισμό χώρου αλλά αυτός αφορά τους πελάτες με τήρηση φυσικά των μέτρων και των αποστάσεων μεταξύ όλων των ευρισκόμενων προσώπων εντός ενός καταστήματος.
Τα πρόστιμα είναι αυστηρά και ανέρχονται σε 300 € για την μη τοποθέτηση επιγραφής στην είσοδο και είναι ακόμα αυστηρότερα για παράβαση του περιορισμού του ενός πελάτη ανά 25 τ.μ..
Επί παραδείγματι σε ένα κατάστημα 35 τ.μ. επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης. Σε ένα κατάστημα 75 τ.μ. επιτρέπονται 3 πελάτες και ούτω καθεξής. Όσοι επιχειρηματίες διαβάζουν αυτές τις γραμμές καλό είναι άμεσα να αναρτήσουν την επιγραφή και να ενημερώνουν τους πελάτες για τα μέτρα που ισχύουν διότι από το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι Υπηρεσίες όχι μόνο της Περιφέρειας αλλά όλων των Αρχών υποχρεούνται να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία.
Για το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Φλεβάρη προς εμπόρους, εργαζομένους και καταναλωτές «Καλό άνοιγμα με ιδιαίτερη υποστήριξη των τοπικών μας επιχειρήσεων και των δικών μας εμπόρων, των ανθρώπων της διπλανής μας πόρτας. Σύντομα περιμένουμε μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο γιατί στην Περιφέρεια και στα νησιά μας και θέλουμε και μπορούμε».
Ιωάννης Φλεβάρης
Αντιπεριφερειάρχης
Νοτίου Αιγαίου