Η MediaTek γίνεται η μεγαλύτερη εταιρεία chipset παγκοσμίως βάσει μεριδίου αγοράς
Επιστήμη - Τεχνολογία

Η MediaTek γίνεται η μεγαλύτερη εταιρεία chipset παγκοσμίως βάσει μεριδίου αγοράς

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η MediaTek κατακτά την πρώτη θέση μετά από εντυπωσιακές πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Η MediaTek προσπέρασε την Qualcomm και έγινε η πρώτη εταιρεία παραγωγής chipset παγκοσμίως, υπερέχοντας -σε μερίδιο αγοράς- κατά 2% έναντι της Qualcomm, όπως δείχνει έρευνα της Counterpoint.

Με 31% έναντι 29% της Qualcomm, για πρώτη φορά στην ιστορία της η MediaTek περνάει στην πρώτη θέση έχοντας παρουσία σε πάνω από 100 εκατομμύρια συσκευές που πουλήθηκαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Τα δεδομένα που αναφέρει η έρευνα αφορούν τις πωλήσεις έως και το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, επομένως είναι νωρίς για να γνωρίζουμε αν το 2020 θα «φύγει» με την MediaTek στην πρώτη θέση καθώς το τελευταίο τρίμηνο περιλαμβάνει και την εορταστική περίοδο κατά την οποία σημειώνεται μεγάλος όγκος πωλήσεων.

Η Qualcomm, παρόλα αυτά, κατέκτησε την πρωτιά όσον αφορά τα 5G chipsets, με 39% των 5G κινητών που πουλήθηκαν εντός του έτους να χρησιμοποιούν Qualcomm chipset. Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στις συνολικές πωλήσεις κινητών 5G, με το 17% των συνολικών φετινών πωλήσεων να αφορά σε 5G smartphones.

Πρόσφατα, η MediaTek είχε αναφέρει πολύ καλές πωλήσεις για το τρίμηνο, περίπου 50% περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Παρότι η εταιρεία δεν έγινε πολύ συγκεκριμένη ως προς το που οφείλεται αυτό, η Counterpoint αναφέρει πως η MediaTek είχε εξαιρετικές επιδόσεις στην κατηγορία 100$-250$ ενώ κερδίζει διαρκώς έδαφος στις αγορές της Ινδίας και της Κίνας. Δεδομένου ότι η τεχνολογία 5G θα πάρει χρόνο προτού γίνει ευρέως διαθέσιμη στον πλανήτη, ενώ και οι συσκευές με 5G δεν έχουν φτάσει ακόμη σε πολύ προσιτά επίπεδα, η MediaTek φαίνεται να εκμεταλλεύεται άψογα τη ζήτηση για οικονομικότερα κινητά που δεν ενσωματώνουν 5G.

Μπορεί αγορές όπως της Ινδίας να αποτελούν βασικό συστατικό στην επιτυχία της MediaTek, χάρη στα προσιτά chipset της που χρησιμοποιούνται σε budget και mid-range συσκευές, όμως η εταιρεία έχει βάλει στόχο να μεγαλώσει την παρουσία της στη δύση. Το LG Velvet 5G, για παράδειγμα, κυκλοφορεί μέσω της T-Mobile στις ΗΠΑ σε έκδοση με τον MediaTek Dimensity 1000C ο οποίος -τουλάχιστον σε benchmarks- δεν απέχει πολύ από flagship chipsets Snapdragon και Kirin.