«Γρίφος» το άνοιγμα των καταστημάτων και της εστίασης Πότε θα ληφθεί η κρίσιμη απόφαση
Ελλάδα

«Γρίφος» το άνοιγμα των καταστημάτων και της εστίασης Πότε θα ληφθεί η κρίσιμη απόφαση

Για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και της εστίασης μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Για τα καταστήματα -που θα λειτουργήσουν με ειδικό ωράριο εν όψει της Πρωτοχρονιάς- ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, είπε πως «όλοι τήρησαν τα μέτρα και λειτούργησε το click away με θετικό αποτέλεσμα για την αγορά». Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση με το click away «ανάσαναν» και οι ταχυμεταφορές που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να κάνουν παραδόσεις προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των καταστημάτων με φυσική παρουσία των καταναλωτών ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ακόμα δεν υπάρχουν εισηγήσεις και πως οι επιστήμονες θα λάβουν τη σχετική απόφαση εντός της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου -όπως θα συμβεί και με τα σχολεία. Ο κ. Παπαθανάσης, εξάλλου, μιλώντας στο MEGA το Σάββατο, διεμήνυσε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν ως έχουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν δυο με τρεις ημέρες πριν από αυτή την ημερομηνία.

Για την εστίαση, ο Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να πει κάποιος από τώρα το τί θα συμβεί, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων, τον εμβολιασμό, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού.

Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης
Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης σε εκείνο το σημείο επανέλαβε ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να κάνουν άμεσα δεκτές τις αλλαγές προϊόντων και τις επιστροφές χρημάτων σε περίπτωση μη ικανοποίησης του πελάτη που παρήγγειλε μέσω του click away. Αν αυτό δεν τηρηθεί, προσέθεσε, οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κάποιο κατάστημα ή επιχείρηση θα πρέπει να κάνουν καταγγελία στον τηλεφωνικό αριθμό 1520.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι θα συνεχιστούν μέτρα, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με πέμπτο και έκτο κύκλο. Παράλληλα, επανέλαβε την δέσμευση του ΥΠΟΙΚ ότι θα υπάρξουν προβλέψεις διευκόλυνσης για όλους, σε ό,τι αφορά την καταβολή των υποχρεώσεων που σωρεύονται στον καιρό της πανδημίας και του lockdown, καταλήγοντας ότι παράλληλα υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για την προστασία των θέσεων εργασίας και την αποτροπή απολύσεων.

Πηγή: iefimerida.gr