Πέμπτη, Μάι 6

Με έναν πρωτότυπο και ιδιαίτερα χρήσιμο τρόπο, η ΕΥΘΥΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ δίνει εφέτος τις ευχές της. «Οδηγούμε υπεύθυνα με ασφαλείς διαδρομές» τονίζει. Απευθυνόμενη στους οδηγούς, αλλά και στους πεζούς η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου συμβουλεύει:

«Η ζωή δεν είναι παιχνίδι. Η οδήγηση είναι ευθύνη και είναι θέμα παιδείας του οδηγού». Κατόπιν, υπενθυμίζει τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε την οδήγηση.

Φοράω πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Όχι μόνο όταν πρόκειται να ταξιδέψω, αλλά και στις αστικές μετακινήσεις. Φροντίζω επίσης το ίδιο να κάνουν και όλοι όσοι μπαίνουν στο αυτοκίνητο και αυτοί που κάθονται πίσω.

Φοράω πάντα το κράνος. Όχι μόνο ο οδηγός, αλλά και ο συνεπιβάτης. Μην αφήνεις το πιο σημαντικό μέρος του σώματός σου απροστάτευτο.

Δεν οδηγώ υπό την επήρεια αλκοόλ. Ακόμη και η πιο μικρή ποσότητα μειώνει σημαντικά την ικανότητα αντίληψης και αντίδρασης στο τιμόνι. Γι’ αυτό δεν πίνω πριν οδηγήσω ή δεν οδηγώ αν έχω πιεί.

Κρατάω αποστάσεις ασφαλείας. Ποτέ δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στον οδηγό του προπορευόμενου οχήματος. Πρέπει να είμαι αρκετά μακριά, ώστε ακόμη κι αν σταματήσει ξαφνικά και αδικαιολόγητα να μην πέσω πάνω του.

Δεν ξεπερνώ το όριο ταχύτητας. Αν χτυπήσω έναν πεζό με 50χλμ/ώρα, αυξάνω στο διπλάσιο την πιθανότητα τραυματισμού του ή θανάτου του. Η μείωση της μέσης ταχύτητας κατά 5% μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 30% του αριθμού θανατηφόρων συγκρούσεων στην οδική κυκλοφορία.

Παρακολουθώ συνεχώς την κυκλοφορία. Έχω ανά πάσα στιγμή πλήρη αντίληψη ως προς το ποιος ή τι κινείται μπροστά, πίσω και δίπλα μου και προσπαθώ να προβλέψω αν θα κάνει κάτι που θα με θέσει σε κίνδυνο.

Δεν μιλώ στο κινητό. Εχει αποδειχτεί ότι η χρήση κινητού κατά την διάρκεια της οδήγησης, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ακουστικά, αποσπά την προσοχή του οδηγού και προκαλεί σοβαρά δυστυχήματα.

Δεν κάνω αντικανονικό προσπέρασμα. Ποτέ δεν προσπερνάμε αντικανονικά. Η βιασύνη, η κακή εκτίμηση και η υπερβολική σιγουριά οδηγούν σε επικίνδυνα προσπεράσματα.

Δεν παραβιάζω το STOP και το ΚΟΚΚΙΝΟ του σηματοδότη. Η παραβίαση τους εγκυμονεί κινδύνους και το κακό δεν αργεί να συμβεί.

Μεταφέρω τα μικρά παιδιά, μόνο στο ειδικό κάθισμα. Για μεγαλύτερη ασφάλεια τοποθετώ το εγκεκριμένο παιδικό κάθισμα ανάλογα με την ηλικία το ύψος και το βάρος του παιδιού μόνο στις πίσω θέσεις. Τα παιδιά που έχουν ύψος πάνω του 1,35μ φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

Προσέχω τους πεζούς. Τους σέβομαι και τους παραχωρώ την προτεραιότητα. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι μπορούν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στο δρόμο μας. Από μας εξαρτάται η ασφάλεια τους.

Δεν οδηγώ επιθετικά. Μεγάλο ποσοστό των θανάτων και των τραυματισμών οδικής κυκλοφορίας οφείλεται στην επιθετική οδήγηση. Τελικά το θύμα της επιθετικότητας είναι ο οδηγός.

Ως πεζός κυκλοφορώ τηρώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Comments are closed.