Σύμφωνα με πληροφορίες, το Libra Association σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα stablecoin που θα βασίζεται στο δολάριο.

Το αμφιλεγόμενο κρυπτονόμισμα Libra του Facebook θα μπορούσε να λανσαριστεί από τον ερχόμενο Ιανουάριο, σύμφωνα με τους Financial Times, αν και το project φαίνεται πώς μειώνει σιγά-σιγά τις φιλοδοξίες του. Το Libra Association, η κοινοπραξία του Facebook που συν-ιδρύθηκε για την επίβλεψη του project, ανακοίνωσε τα τελευταία του σχέδια τον περασμένο Απρίλιο, όταν και είπε ότι ο βασικός στόχος είναι η δημιουργία πολλαπλών ψηφιακών «σταθερών νομισμάτων” (stablecoins) τα οποία θα βασίζονται σε πραγματικά νομίσματα όπως το δολάριο, το ευρώ και τη λίρα.

Τα stablecoins είναι ουσιαστικά κρυπτονομίσματα τα οποία δεν παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην τιμή τους σε σχέση με τα πραγματικά νομίσματα στα οποία βασίζονται. Με αυτόν τον τρόπο, ένα stablecoin που βασίζεται στο δολάριο, θα κοστίζει πάντα ένα δολάριο. Το Libra Association είχε επίσης προγραμματίσει να δημιουργήσει και ένα πιο σύνθετο νόμισμα, βασιζόμενο σε όλα τα νομίσματά της, κάτι που τελικά δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον για την ώρα, έπειτα τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το Libra Association σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα νόμισμα που η ισοτιμία του θα συνδέεται με το δολάριο των ΗΠΑ. Η κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από 27 μέλη, εξακολουθεί να σχεδιάζει τη δημιουργία νομισμάτων που θα βασίζονται και σε άλλα νομίσματα (πχ ευρώ ή λίρα), αν και αυτά θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο. Η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του Libra θα εξαρτηθεί από το εάν το νόμισμα θα λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ταυτόχρονα, το Facebook ενδέχεται να κυκλοφορήσει το Novi, το ψηφιακό πορτοφόλι του Libra. Άνθρωπος μέσα από το project, ανέφερε στους Financial Times ότι το ψηφιακό πορτοφόλι είναι έτοιμο για κυκλοφορία. Μέσα από την εφαρμογή του Novi, ο χρήστης θα μπορεί να στείλει και να λάβει νομίσματα Libra ενώ θα μπορεί να διαχειριστεί το ψηφιακό του πορτοφόλι τόσο μέσα από το Messenger όσο και το WhatsApp. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Facebook θα κυκλοφορήσει αρχικά το Novi στις ΗΠΑ αλλά και σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου τα ψηφιακά νομίσματα είναι ήδη δημοφιλή.

Ένα από τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν είναι τι θα κάνουν ορισμένα μέλη του Libra Association, όπως το Spotify και το Uber, όταν το νέο νόμισμα γίνει διαθέσιμο στο κοινό. Θα επιτρέψουν αγορές στους χρήστες με Libra coins; Αυτό που ανέφεραν στους Financial Times είναι ότι αρχικά θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το νέο νόμισμα προτού ανακοινώσουν τα επενδυτικά τους πλάνα.

Πηγή: insomnia.gr