«Ο χρόνος θα δείξει ποιος θα αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο», δήλωσε την Παρασκευή ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στις πρώτες, επίσημες δηλώσεις που έκανε σχεδόν μία εβδομάδα αφότου όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα προέβλεψαν την ήττα του στις εκλογές, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τόνισε ότι η δική του κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβάλει lockdown στις ΗΠΑ, υπό οποιαδήποτε συνθήκη.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, είπε ότι αναμένει ότι θα είναι διαθέσιμο για όλον τον πληθυσμό τον Απρίλιο.

Εκτίμησε επίσης ότι θα δοθεί «πάρα πολύ σύντομα» η έγκριση για τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer.

Ο Μπάιντεν κερδίζει την Τζόρτζια

Την ίδια στιγμή, αδιαμφισβήτητος νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι και τυπικά πλέον ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, καθώς σύμφωνα με το CNNi, κερδίζει και την πολιτεία της Τζόρτζια, εξασφαλίζοντας άλλους 16 εκλέκτορες.

Βάσει των αποτελεσμάτων, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ κερδίζει την Τζόρτζια, ενώ την ίδια στιγμή ο απερχόμενος πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως κερδίζει τη Βόρεια Καρολίνα, καταλαμβάνοντας 15 εκλέκτορες.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, ο Μπάιντεν διαθέτει πλέον συνολικά 306 εκλεκτορικές ψήφους και βρίσκεται πολύ πιο πάνω από το κατώφλι των 270 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Αντίθετα, ο Τραμπ καταλαμβάνει συνολικά 232 εκλεκτορικές ψήφους.

Πηγή: CNN

Βάσει των αποτελεσμάτων, ο Μπάιντεν κερδίζει την Τζόρτζια με ποσοστό 49,5% (2.472.154 ψήφοι), έναντι 49,2% (2.458.002 ψήφοι) που κατόρθωσε να εξασφαλίσει ο Τραμπ στην πολιτεία αυτή.

georgia.jpg
Πηγή: CNNi

Στον αντίποδα, η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας περνά στα «χέρια» των Ρεπουμπλικάνων, με τον Τραμπ να εξασφαλίζει το 50% των ψήφων (2.754.822 ψήφοι), έναντι ποσοστού 48,6% που συγκεντρώνει ο Μπάιντεν (2.681.124 ψήφοι).

Πηγή: CNNi

Δείτε πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των ΗΠΑ με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών