Δωδεκάνησα

«Πράσινα νησιά» και διαχείριση αποβλήτων στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης του Περιφερειάρχη με τον Carsten Rasmussen

O επικεφαλής Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δήλωσε την υποστήριξή του στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου
Συνεργασία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Carsten Rasmussen, επικεφαλής της DG REGIO (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο κ. Rasmussenως ως υπεύθυνος όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων Ελλάδας και Κύπρου έδειξε ενδιαφέρον για δύο θέματα: τα Green Islands όσον αφορά την Ενέργεια και την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
Ειδικότερα, στα ζητήματα της Ενέργειας, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Rasmussen ότι κρίσιμη παράμετρος είναι η συμμετοχή των ιδίων των πολιτών στο εγχείρημα των ενεργειακά αυτόνομων νησιών, αφού σήμερα έχει αναπτυχθεί ένα έντονα αρνητικό αίσθημα των τοπικών κοινωνιών απέναντι στα πάρκα βιομηχανικών ανεμογεννητριών. Τόνισε πως όλος ο σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του την άποψη των τοπικών κοινωνιών.
Για τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Rasmussen έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δήλωσε την υποστήριξή του προς την λειτουργία του για την αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων ζητημάτων των νησιών. Ζήτησε να μάθει την πρόοδο στην ίδρυση και λειτουργία της εταιρείας, με τον Γιώργο Χατζημάρκο να τον ενημερώνει ότι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ιδρύθηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του σε χρόνο ρεκόρ, έχοντας ήδη προγραμματίσει τη δημοπράτηση 5 σημαντικών έργων διαχείρισης αποβλήτων σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου στις επόμενες 30 ημέρες.
Συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία προκειμένου, εκτός από την παρακολούθηση αυτών των δύο ζητημάτων, να εξετασθούν και όλες οι πιθανές πηγές επιπλέον χρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αφού όπως είπε ο Περιφερειάρχης στον επικεφαλής της DG REGIO, οι σημερινοί πόροι της Περιφέρειας, δεν επαρκούν για να σηκώσουν το βάρος της κάλυψης όλων των αναγκών των νησιών.
Το Γραφείο Τύπου